OBDAM - Ze wordt de derde vrouwelijke assistent-scheidsrechter in het Nederlandse betaald voetbal. De 26-jarige Franca Overtoom uit Obdam is door de KNVB aangesteld als grensrechter bij Telstar - Jong FC Utrecht. Een unieke aanstelling, waar broer en voetballer Willie Overtoom onwijs trots op is. "Ik vind het heel leuk. Ik hoop vooral dat ze het goed gaat doen en niet te nerveus is, maar dat komt vast wel goed."
Franca was pas negen jaar toen Sjoukje de Jong als eerste vrouwelijke arbiter in het Nederlandse betaalde voetbal debuteerde bij de wedstrijd Go Ahead Eagles - VVV Venlo. Helaas voor De Jong was haar carrière van korte duur. Na twee wedstrijden kreeg ze last van een blessure aan haar hamstring. In 2011 werd Nicolet Bakker de tweede vrouwelijke grensrechter. Vrijdag is het de beurt aan Overtoom, meldt NH Sport
Verjaardag
Op de verjaardag van haar vader kwam ze met het grote nieuws naar buiten, vertelt broer Willie. "We met zijn allen uit eten geweest. Toen vertelde ze dat ze bezig was met de fysieke tests en dat ze binnenkort een aanstelling zou krijgen voor een Jupiler League-wedstrijd."Geheel onverwacht kwam het nieuws niet, zo laat ze weten op de website van de KNVB: "Ik hield er wel rekening mee dat het binnenkort zou gebeuren, maar door mijn drukke internationale programma was het de vraag of het er nog dit seizoen van zou komen."Ook met haar broer heeft ze het er vaak over gehad. "Iedereen was heel tevreden over haar, maar ze kreeg maar geen promotie", vertelt hij. "Nu is het dus eindelijk zover."
Profvoetballer
Willie Overtoom speelde in het verleden voor onder meer AZ, Telstar en Heracles. Momenteel zit hij zonder club. Hij zal bij de wedstrijd aanwezig zijn om zijn zusje te ondersteunen. "Met de rest van de familie zullen we haar gaan aanmoedigen."MannenwereldDe aanstelling van van Franca kwam dus niet overwacht, maar is wel bijzonder. Als derde vrouw in het professionele voetbal wordt er uiteraard wel op je gelet. Willie hoopt dat ze nog lang op dit niveau kan blijven. "Ik hoop vooral dat ze het goed blijft doen en haar kansen blijft krijgen. De andere vrouwelijke scheidsrechters hebben volgens mij niet zo heel lang op dit niveau gezeten. Dus ik hoop vooral dat ze stabiel blijft en haar ding kan blijven doen."Als het aan Willie ligt moeten er in de toekomst vaker vrouwelijke scheidsrechters en assistenten op de velden staan. "Ik ben er ook van overtuigd dat dat gaat gebeuren, maar het heeft nog wel wat tijd nodig in het mannenwereldje."
Rolmodel
Zo denkt Franca zelf er ook over. Ze ziet zichzelf als een rolmodel voor meisjes die ook scheidsrechter willen worden. "Het is mooi wanneer ze hierdoor zien wat er mogelijk is als je er echt voor gaat. Ook op het gebied van hun persoonlijke ontwikkeling. Ik heb heel veel geleerd van het begeleiden van wedstrijden. Dat gun ik andere meiden ook."