HOORN - De licht- en geluidshow ‘Twee Graden’, die zondag 22 september voor het laatst op de gevel van het Westfries Museum te zien was, is een groot succes geworden. De show die een verhaal vertelt uit het rijke Gouden Eeuw verleden van Hoorn is in dertig dagen tijd door bijna 16.000 mensen bekeken. Voor de initiatiefnemer van de show, Stichting het Verhaal van Hoorn, alle reden om hier een jaarlijkse traditie van te maken.
De reacties van de bezoekers waren zeer positief. “Dit is het mooiste wat ik ooit in mijn leven heb gezien”, was de enthousiaste reactie van een van de bezoekers . In diverse talen klonk het na afloop van de show vaak: supergaaf, merveilleux, wonderful, wunderbar. In de Stichting het Verhaal van Hoorn zijn Herberg Hoorn en het Westfries Museum de drijvende krachten. De opkomst en de enthousiaste reacties van de bezoekers zijn een stimulans om het niet bij één voorstelling te laten. Initiatiefneemster Ingrid Docter: “Er zijn nog zoveel mooie verhalen te vertellen. We gaan proberen er een jaarlijkse traditie van te maken.”
Volledig geslaagd
De missie van Stichting Het Verhaal van Hoorn om de Roode Steen dertig dagen lang om te toveren in een openluchttheater is volledig geslaagd. De afgelopen maand verzamelden zich rond 21.00 uur gemiddeld zo’n 500 mensen op het plein en op de terrassen, met uitschieters naar 1.200. Jong en oud, inwoners van de stad en gasten genoten van een professionele licht- en geluidshow, die een actueel thema uit de geschiedenis van Hoorn in de Gouden Eeuw aansneed: ondernemerschap in tijden van klimaatverandering. Twee Graden vertelt hoe kooplieden en reders uit Hoorn inspeelden op de kansen die een ingrijpende verandering van het klimaat hen bood. Het werd in die periode gemiddeld twee graden kouder.
Lovende reacties
Naast alle lovende reacties – ‘dit vergeet je je leven lang toch niet’, was meest gehoorde kritische noot dat de voorstelling wel wat langer had mogen duren. Met de aftelklok erbij, duurde de voorstelling met een Nederlandse én een Engelse versie zo’n 17 minuten. Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum en schrijver van het scenario: “De lengte van de show had alles te maken met het beschikbare budget. Het was niet eenvoudig om de financiële middelen voor de videoshow bij elkaar te krijgen. Voor een eventueel vervolg lukt dat hopelijk beter. Iedereen heeft nu zelf kunnen zien en ervaren hoeveel impact een dergelijke show heeft. Het is echt een van de hoogtepunten van het Jaar van de Gouden Eeuw.”
Jaarlijkse traditie
Als het aan de Stichting Het Verhaal van Hoorn ligt, dan komt er een vervolg. Zeker nu de Gouden Eeuw zo actueel is en er nog zoveel verhalen te vertellen zijn. Dat biedt ook kansen om de minder bekende en ook minder fraaie kanten van die tijd te belichten. Ingrid Docter: ”In de boekenkast, die in de voorstelling Twee Graden is te zien, staan nog zoveel boeken met verhalen over de Gouden Eeuw die er om vragen ook verteld te worden, dat we nog jaren vooruit kunnen.”
Stichting Het Verhaal van Hoorn De Stichting ‘Het verhaal van Hoorn’, wil door middel van het inzetten van de moderne projectietechnieken een impuls wil geven aan de levendigheid van de stad, het cultuur toeristisch aanbod en de kennis over de geschiedenis van Hoorn in de Gouden Eeuw.