OPPERDOES - Door het extreme weer dit voorjaar is de eerste oogst van de Opperdoezer Ronde letterlijk en figuurlijk in het water gevallen. "Ik moet wel 10 duizend tot 20 duizend euro achterlaten", vertelt teler Hero Stam tegen onze mediapartner NH Nieuws.
"Als hij langer dan vijftien uur in het water staat, dan is het einde oefening en verrotten ze", legt Stam uit. Na de hevige regenval begin maart volgde er stevige vorst. En in mei hebben de Opperdoezer Rondes te kampen gehad met tropische temperaturen. "De plant is helemaal de weg kwijt."
Juist de eerste oogst is voor telers zo belangrijk, legt de teler uit. De eerste oogst is er al voordat het landelijke aardappelseizoen begint. Er zijn daardoor sowieso minder kilo Opperdoezers per hectare te oogsten dan in het hoogseizoen. De Opperdoezer Ronde wordt door aardappelkenners beschouwd als een ware delicatesse. Ze worden al ruim honderdvijftig jaar verbouwd en geoogst in Opperdoes.
Handgerooid
Het weer is echter niet zijn enige zorg. Massaproductie brengt de Opperdoezer Ronde volgens hem in gevaar. "De Opperdoezer Ronde heeft een BOB-status. En daarin staat omschreven dat het een handgerooid product is."
Stam spreekt daarom ook zijn zorgen uit over de toekomst: "Al vijftien jaar constateer ik dat er steeds meer machinaal gerooid wordt, maar dat is het Rondje niet voor bedoeld." Hij maakt zich er hard voor dat het ambacht in stand wordt gehouden: "Eigenlijk moet de Opperdoezer Ronde op de werelderfgoedlijst."