HOORN - Het Westfries Museum in Hoorn is weer even open. Door de uitgestelde verbouwing hangen er tot 3 november meer dan 200 originele etsen van Rembrandt in de expositie ‘Rembrandt, de fotograaf’. Naast zijn meesterlijke etsen valt er echter nog meer te zien. Verstilde foto’s bijvoorbeeld: in twee museumkamers hangen door Rembrandt geïnspireerde bloemportretten en stillevens van fotograaf Dennis A-Tjak. En door het hele museum zijn bronzen beelden te bewonderen die beeldhouwster Anat Ratzabi maakte naar aanleiding van Rembrandts etsen. www.westfriesmuseum.nl/rembrandt


Dennis A-Tjak is ruim dertig jaar botanisch fotograaf. Zijn nieuwste project is het portretteren van de Rembrandt Tulp: een bijzondere variatie tulpen, bestaande uit 33 verschillende soorten die een ‘gevlamde’ of gebroken tekening hebben. In de tijd van Rembrandt waren dit de meest gewilde tulpen, vaak afgebeeld op 17e-eeuwse bloemstillevens. Voor de zeldzamere soorten, zoals de rood-wit gestreepte Semper Augustus, werden astronomische bedragen neergeteld. Sinds honderd jaar weten we dat de gevlamde tekening wordt veroorzaakt door een virus.

Elke tulp is een persoonlijkheid
De fotoserie van de tulpportretten in het Westfries Museum heet ‘Inspired by Rembrandt’. Niet alleen een verwijzing naar de naam van de bloemen, maar ook een ode aan het subtiele spel met licht en donker in de foto’s - waar Rembrandt de absolute meester in was. De vaasjes zijn afkomstig uit de 17e- en 18e-eeuw, en komen uit een circuit van verzamelaars van bodemvondsten. Elke bloem lijkt een eigen karakter te hebben: ze zijn stuk voor stuk als persoonlijke individuen geportretteerd.

Rembrandts personages in brons
Naast de fotokunst van Dennis A-Tjak (die tevens te koop is) valt er nog meer hedendaagse kunst te zien bij ‘Rembrandt, de fotograaf’. Ook kunstenares Anat Ratzabi is gefascineerd door het werk van Rembrandt van Rijn. In 2006 ontstond daardoor Het Rembrandt Project: een uitzonderlijke serie bronzen beelden, geïnspireerd door een selectie van originele etsen van de meester. Anat Ratzabi heeft deze klassieke werken als het ware tot leven gewekt door Rembrandt personages ruimtelijk in brons te gieten. De figuren - mannen en vrouwen - uit Rembrandts tekeningen komen los van de platte prenten en worden driedimensionaal.

Van ets naar sculptuur
Geen geringe uitdaging, want hoe vertaal je een ets naar een sculptuur? Een afbeelding is tenslotte geen object waar je omheen kunt lopen. En naast de vertaalslag van vlak naar ruimtelijk is er ook nog de boodschap en zoiets ongrijpbaars als de sfeer van de ets. Dat vraagt behalve onderzoek, inspiratie en vakmanschap, een zorgvuldig oog. Anat Ratzabi slaagt er wonderwel in. Ze weet iets van zichzelf in Rembrandts figuren te leggen, geeft ze een eigen authenticiteit en karakter. Op die wijze voegt ze letterlijk een nieuwe dimensie aan de etsen toe. En aan deze expositie.

Rembrandt in chocola!
Naast haar carrière als kunstenares runt Anat Ratzabi haar bedrijf ‘The Chocolate Sculpture Experience’. Daarmee maakt ze eetbare kunst: geen beelden van brons, maar van chocola. Tijdens de expositie ‘Rembrandt, de fotograaf’ geeft Anat Ratzabi speciale workshops waar iedereen kan leren een zelfportret van Rembrandt in chocola te gieten (zondag 14 juli, zondag 11 augustus, woensdag 25 september, woensdag 16 oktober. Reserveringen voor de workshops ‘Hollandse meesters in Chocola’ op www.westfriesmuseum.nl/activiteiten). Tijdens de expositie is er nog veel meer te doen in het museum. Van de Rembrandt-selfie photobooth tot het kraken van de code op de Zolder van Rembrandt. Er is een Beestenbende-tour voor de allerkleinsten en in het etsatelier kan jong en oud zelf leren etsen.

Rembrandt, de fotograaf
· Westfries Museum, Roode Steen 1, Hoorn
· 22 juni t/m 3 november 2024
· Dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur
· Tickets á 12,50: westfriesmuseum.nl/rembrandt
· Jeugd tot 16 jaar gratis
· Gratis voor Museumkaarthouders, VriendenLoterij VIP-kaarthouders, Vrienden van het Westfries Museum en Leden Vereniging Rembrandt