Tessa volgde tijdens haar examenjaar via Vrijwilligerspunt een MDT-traject. Een traject waarbij je minimaal 80 uur vrijwilligerswerk gaat doen bij een of meerdere maatschappelijke organisaties. Daarnaast krijg je begeleiding vanuit Vrijwilligerspunt en de mogelijkheid om trainingen te volgen die helpen bij je ontwikkeling. "En ontwikkeld heeft Tessa zich!", vertelt Fleur enthousiast. "Tessa zat in haar examenjaar, had tijd over en besloot vrijwilligerswerk te gaan doen. Tessa heeft autisme en wist toen ze bij ons kwam niet goed wat ze wel en niet aankon. Ik adviseerde haar vrijwilligerswerk te gaan doen bij Het Risdamhuis, een kleinschalig woonzorgcentrum in Hoorn voor mensen met dementie. Leek mij een goede plek voor Tessa, want ook mensen met dementie hebben structuur en regelmaat nodig. Het bleek een perfecte match, want ik zag Tessa alleen maar groeien. Ze werd opener en ze durfde contacten aan te gaan. Ook door de trainingen gericht op zelfontwikkeling groeide ze in haar zelfvertrouwen. En dan werd ze ineens genomineerd voor de Young Impact Award en heeft ze nu zelfs gewonnen. Onwijs gaaf!"
Young Impact Award
Young impact is een stichting die helpt de wereld te verbeteren, door jongeren in actie te laten komen voor thema's als klimaat, maatschappij, diversiteit, gelijke kansen en gezondheid. Tessa Sijm: "Toen ik hoorde dat ik voor de categorie 'maatschappij' was genomineerd, appte ik gelijk Fleur. Help! Wat moet ik nu doen? Vond het allemaal hartstikke spannend. Ja, natuurlijk ben ik al een stuk zelfverzekerder geworden en heb ik geleerd dat mijn autisme me niet in de weg hoeft te staan, maar genomineerd worden, is toch wel heel wat! Gelukkig bood Fleur aan te helpen. En mede dankzij de hulp van Vrijwilligerspunt maar ook door de enorme support van Het Risdamhuis en natuurlijk mijn ouders en iedereen die vertrouwen in mij heeft, heb ik gewoon gewonnen! Ik kan het nog steeds niet geloven."
Toekomst
Eerst bijkomen van een spannende avond en geweldige award op zak, maar hoe nu verder? Tessa: "Daar ga ik eens goed over nadenken. Ik realiseer me dat ik een voorbeeld ben voor andere jongeren met autisme. Als het mij lukt om te bereiken wat ik wil, waarom zouden andere jongeren met autisme dat dan niet ook kunnen? Met dit hele nominatietraject en het podium dat ik daar al voor heb gekregen, heb ik mijn doel eigenlijk al driedubbel bereikt. Maar natuurlijk ga ik door, want er zijn veel jongeren die ik wil inspireren. Dus ik ga de komende tijd goed nadenken over hoe ik het prijzengeld van 2.500 euro ga inzetten om nog meer jongeren te overtuigen van hun kracht. Maar eerst even genieten van deze award. Ik ben echt superblij!"