In het ketelruim stookt de stoker het vuur in de ketel flink op. Stoken is hard werken! Als je hem helpt het vuur in de ketel brandend te houden, verdien je het diploma ‘hulpstoker’ en wacht je een kleine verrassing. Met de miniatuurstoommachines kun je zelf stoom maken en ontdekken wat stoomkracht doet. Raad ook eens hoe hoog de schoorsteen is en ga met de leuke speurtocht op ontdekkingstocht door het museum.
Bij de expositie ‘Nederland op Stoom!’ kijk je je ogen uit. Vele prachtige (bewegende) stoommodellen uit de museumcollectie laten zien hoe de stoommachine vanaf halverwege de 19e eeuw Nederland veroverde. Eeuwenlang waren mensen afhankelijk van hun eigen spierkracht, daarbij geholpen door dieren zoals paarden en ossen. Ook maakte men gebruik van wind- en waterkracht, maar na de uitvinding van de stoommachine door James Watt (18e eeuw) kwamen er steeds meer machines die het zware werk deden. Zo werd het mogelijk om grote kermisattracties te laten draaien, zoals een stoomschommel, de voorloper van het piratenschip. Kijk maar eens bij de vitrine waar een schitterend model van zo’n stoomschommel staat. Stel je voor dat je daarmee een ritje zou kunnen maken, hoog gierend door de lucht!
Na de herfstvakantie sluit het museum vanwege de omstandigheden tijdelijk haar deuren. Lichtjesavond, de traditionele afsluiting van het stoomseizoen, kan dit jaar helaas niet doorgaan. Vanaf 19 december is het museum met de kerstvakantie weer geopend en onder stoom.
Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik
Telefoonnummer: 0227-544732
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur
Toegangsprijzen: kinderen (5 - 12 jaar) € 5,00 Jongeren vanaf 13 jaar en volwassenen € 8,50 Museumkaarthouders gratis
Reserveren is gewenst op www.stoommachinemuseum.nl of telefonisch op 0227 544732. Bezoekers wordt gevraagd de looproute in het museum te volgen en voldoende afstand te bewaren tot de overige aanwezigen.