WEST-FRIESLAND - Als afsluiting van de Maand van de 1000 voorbeelden, organiseerde WerkgeversServicepunt Noord-Holland Noord (WSP-NHN) op 1 december een MVO-netwerkbijeenkomst over de inclusieve arbeidsmarkt. Om hiermee werkgevers te inspireren en activeren inclusief te ondernemen. Fūdo (sushi) uit Zwaag en Castilo meubelmakers uit Opmeer ontvingen deze middag het MVO Proud Partner schildje. Deze werkgevers hebben bewezen een sociaal hart te hebben: ze bieden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans.


De ‘Maand van de 1000 Voorbeelden’ is een maand om aandacht te geven aan de banenafspraak en het belang van een inclusieve arbeidsmarkt. Aart van der Gaag, boegbeeld van het project ‘Op naar de 100.000 banen’, sprak over de vele mogelijkheden die er zijn voor werkgevers om kansen te bieden aan werknemers die meer ondersteuning nodig hebben. Marius Wenker (coach en trainer bij WerkSaam WF) en Rob Kooiman (jobcoach bij Socio-Com) gingen in op inspirerende voorbeelden uit het netwerk van WSP en het nut van goede ondersteuning in de werkgeverspraktijk. Ook de Harrie Helpt training kwam aan de orde. Werkgevers krijgen tijdens de tweedaagse Harrie Helpt training handvatten om werknemers met een arbeidsbeperking duurzaam te begeleiden.

Inclusieve werkgevers

Fūdo sushi en Castilo meubelmakers werden in het zonnetje gezet als inclusieve werkgevers en ontvingen het MVO Proud Partner schildje. Proud Partners zijn sociaal betrokken werkgevers die ondernemen met hun hart. Het zijn bedrijven die óf 5% aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst hebben óf 5% aan diensten en leveringen afnemen van organisaties die hoofdzakelijk bestaan uit personeel uit deze doelgroep. Inmiddels zijn er 47 schildjes uitgereikt.

Fūdo sushi

Fūdo sushi uit Zwaag is het bedrijf van Julien Ultanur en Milena Appelman. Ze maken en leveren sushi dagvers aan supermarkten. Ze hebben enorm veel passie voor hun zaak en hun product, maar ook voor hun personeel. Fūdo is een betrokken werkgever die hun personeel goed begeleid. ‘We ontdekten eigenlijk bij toeval dat we op een sociale manier willen ondernemen. En nu geven we liever een kans aan iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt dan aan iemand die het op eigen kracht ook ergens anders wel redt’, zegt Milena Appelman. ‘De mogelijkheden van elk individueel personeelslid staan centraal. Ook op persoonlijk vlak ondersteunen en coachen we werknemers daar waar nodig om hem of haar tot bloei te laten komen. ‘

Castilo meubelmakers

Castilo is het bedrijf van Linda Ensing en Richard Spil en ontwikkelt houten speelobjecten en houten meubilair voor de kinderopvang. Bij Castilo bieden ze iedereen een kans. Richard Spil: ‘We vinden het belangrijk om een divers personeelsbestand te hebben. We hebben ons bedrijf zo ingericht, we noemen dat de rode draad aanpak, dat er voor mensen die het nodig hebben structuur is in het werk. Ook besteden we veel tijd aan begeleiding en teamvorming. We ondernemen graag met ons hart, het maakt ons bedrijf socialer.’

MVO Noord-Holland Noord

MVO Noord-Holland Noord is een initiatief van het WerkgeversServicepunt Noord-Holland Noord en heeft als doel werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen. Dat gebeurt door werkgevers uit de regio bewust te maken van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en ze te verbinden met deze werkzoekenden.

Een van onze doelstellingen is het activeren van het MVO-netwerk in ons gehele werkgebied, dus zowel West-Friesland, als de Kop van Noord-Holland, als de omgeving van Alkmaar. Het is belangrijk om inclusieve bedrijven in de gehele regio met elkaar te verbinden.

Wilt u ook ondernemen met uw hart?

Neem contact op met het WerkgeversServicepunt Noord-Holland Noord of kijk voor meer informatie over MVO Noord-Holland Noord op www.mvo-nhn.nl.