HOORN - Het was een memorabel én emotioneel moment. Op Oudejaarsavond om 17.00 uur sloot directeur Ad Geerdink de laatste keer de monumentale hekken van het Westfries Museum voor lange tijd. Het museum is namelijk tot medio 2025 gesloten voor een ingrijpende renovatie. Nog één keer liepen medewerkers en vrijwilligers door hun museum om het in oude luister te bewonderen en afscheid te nemen. Wethouder Axel Boomgaars nam buiten symbolisch de sleutel van het museum in ontvangst. Vervolgens gingen op de klanken van de Dijk 'Mag het licht uit' één voor één de lichten achter de ramen in het museum uit.
Noodzakelijke restauratie biedt kansen
Het Westfries Museum was de laatste twee weken gratis te bezoeken. Zo kreeg iedereen de mogelijkheid om het museum in oude luister nog eens te komen bewonderen. Meer dan 5000 bezoekers kwamen nog eenmaal door de gangen dwalen om te genieten van de historische gebouwen en de schitterende collectie.
Het Westfries Museum in Hoorn sluit namelijk voor lange tijd
voor een ingrijpende restauratie, verduurzaming en verbouwing. Aanleiding is het noodzakelijke funderingsherstel: meerdere van de panden waar het monumentale museumcomplex oorspronkelijk uit bestaat, zijn namelijk los van elkaar aan het verzakken. Omdat het hele museum daarvoor leeggehaald moet worden, biedt dat de kans om meteen de toegankelijkheid te verbeteren. Na heropening medio 2025 zal het gerestaureerde museumcomplex door een lift en gelijkvloerse verdiepingen dan ook eindelijk voor het grootste deel toegankelijk zijn voor alle bezoekers. Bovendien hanteert het museum dan ook een nieuw museaal concept dat aansluit op de actuele vragen die de maatschappij aan de geschiedenis stelt.Afscheid van het museum oude stijl
De allerlaatste dag van 2022 was ook de laatste dag van het museum 'oude stijl'. Het werd een echt Oud & Nieuw-moment, op de drempel van een nieuwe periode. Tot 16.00 uur konden bezoekers nog van het museum genieten. Daarna, van 16.00 tot 17.00 uur, liepen de museummedewerkers samen nog eenmaal door het monumentale complex, en dat was voor velen toch een emotioneel moment.
Toen iedereen om 17.00 uur het museum had verlaten, stapte als laatste Ad Geerdink over de drempel. Medewerkers en het toegestroomde publiek – gelukkig was de regen net op tijd gestopt -waren op de Roode Steen getuige van de laatste keer dat Ad het monumentale hek sloot.
Vervolgens overhandigde hij de sleutel aan Axel Boomgaars, de Hoornse wethouder van Cultuur, met de woorden: "Het Westfries Museum maakt zich op voor de toekomst. Nog nooit in het 142-jarig bestaan is het museum zo lang gesloten geweest. Maar het geduld zal ruimschoots worden beloond. We gaan de drie grand old ladies van de Hoornse monumenten meer glans geven dan ooit tevoren."En toen ging het licht uit...
De wethouder benadrukte dat de panden dicht zijn, maar de verhalen over de geschiedenis van Hoorn verder gaan. "De archeologen zijn zeer benieuwd wat zij hier onder de vloeren gaan aantreffen, het is immers de oudst bewoonde plek van Hoorn. En deze zomer opent het Westfries Museum de Statenpoort, er gaat een monument dicht en er gaat er een open. Ik kom hier graag over een aantal jaar met deze sleutel het totaal gerestaureerde en vernieuwde museum weer openen." Vervolgens werden alle lichten in het museum gedoofd op de klanken van 'Mag het licht uit' van de band De Dijk. Dat bleek een klein kippenvelmoment. Het museum in het hart van de historische binnenstad is immers een bijna vanzelfsprekende schatbewaarder van de geschiedenis van de stad en de regio, en nu is het officieel voor jaren gesloten. "Maar na de restauratie en vernieuwing kunnen we dat verhaal nog beter vertellen en nog meer bezoekers verwelkomen," aldus Ad Geerdink.
Museum dicht: website en stad open
Het museumpand aan de Roode Steen mag dan tot medio 2025 gesloten zijn, het Westfries Museum blijft volop actief: online en in de stad. Op 2 januari lanceert het museum de nieuwe website waar alle bouwkundige en archeologische vorderingen op de voet gevolgd kunnen worden. Vanaf zomer 2023 opent het Westfries Museum ook een tijdelijke museumlocatie in de Statenpoort - voor de multimediapresentatie 'Ontdek het Verhaal van Hoorn'. De educatie-activiteiten gaan intussen gewoon door in de museale Werkplaats op de eerste etage van de Boterhal.
Ontdek de nieuwe website en huisstijl vanaf 2 januari op www.westfriesmuseum.nl
Daar zijn ook de bouwvorderingen en archeologische vondsten op de voet te volgen, net als in online nieuwsbrief (aanmelden via wfm.nl/nieuws). En like het Westfries Museum op Facebook en Instagram voor het laatste nieuws.