Voor Omringlocatie Lindendael geldt dat leren ook leuk mag zijn. Het bezoek aan de theatervoorstelling past in het scholingsprogramma voor het omgaan met mensen met dementie en het samenwerken met de naaste familie. Eerder dit jaar bezochten medewerkers de Participatiekliniek, een scholing in een leegstaand verpleeghuis waar je zelf kunt ervaren hoe het is om in een verpleeghuis te wonen en afhankelijk te zijn van zorgmedewerkers. Ook hebben medewerkers en mantelzorgers in de simulatiecabine van Into D’mentia kunnen ervaren hoe het is om dementie te hebben.
Leren op zijn mooist
In de voorstelling ‘Dag Mama’ kan men op indrukwekkende wijze ervaren wat dementie met álle betrokkenen doet en hoe zij hiermee kunnen omgaan. Het stuk speelt zich af in de nieuwe leefomgeving van moeder: haar kamertje in het verpleeghuis. Hier komen de werelden van moeder, dochter en zorgprofessional samen. Door middel van de prachtige muziek en levensechte scenes kruipt de toeschouwer in de huid van de mens met dementie. Men beleeft én begrijpt als nooit tevoren wat de ziekte met hem (of haar) doet.
Interactieve workshop
Na deze indrukwekkende eyeopener volgt een opzienbarende theaterlezing met interactieve workshop waarin de belangrijkste inzichten, handvatten en omgangsvormen worden aangereikt om aan te kunnen sluiten bij de belevingswereld en het beschadigde brein van de mens met dementie. Dementie heeft niet enkel een enorme impact op de cliënt, maar ook op de naaste, de zorgprofessional en hun onderlinge relatie. Daarom vertolkt ‘Dag Mama’ álle partijen. Ieders worsteling wordt zichtbaar, begrijpelijk en hanteerbaar. Duidelijk wordt dat naaste en zorgprofessional van onschatbare waarde zijn voor de mens met dementie, én elkaar.
Omring en dementie
Omring levert zorg in de hele dementieketen: preventie, zorg thuis, dagactiviteiten en intramurale zorg. Omring ondersteunt daarmee de cliënt, maar ook hun naasten en mantelzorgers. Recentelijk heeft Omring ook de Into D’mentia naar West-Friesland gehaald om mantelzorgers, naasten en medewerkers te laten ervaren hoe het is om met dementie te leven. Door een beter begrip van de ziekte ervaar men de zorg niet alleen als minder zwaar, maar kan men ook betere begeleiding en ondersteuning bieden.