‘Hoorn viert de vrijheid’ was het thema van de jubileumviering. Het was namelijk 450 jaar geleden dat op het Hoornse Hop de overwinning werd behaald op de Spanjaarden door de geuzen en opstandige Westfriese steden. “Dat betekende vrijheid en voorspoed voor Hoorn en de regio, maar het was ook een sleutelmoment in de geboorte van Nederland. Het verhaal van de Slag op de Zuiderzee hoort bij Hoorn, het is het DNA van de stad,” aldus Ron Dol. De projectleider van de stedelijke viering wilde dat het verhaal in zijn de stad en daarbuiten meer bekendheid zou krijgen. Juist omdat de belangrijke zeeslag amper in de geschiedenisboekjes terecht is gekomen. Daarom organiseerde hij met communicatiespecialist Marian Vleerlaag en theatermaker Ingrid Docter voor de tweede maal een stedelijke viering rond de Slag op de Zuiderzee in Hoorn.
Vieren van de vrijheid
Het bleek een groot succes, waarbij het toegestroomde publiek genoot van het geschiedkundige verhaal, maar zich ook onderdompelde in de actuele vertalingen van het thema vrijheid via korte voorstellingen en vertellingen. Ingrid Docter, artistiek leider van locatietheater Op Roet, stelde een sterk cultureel programma op, waaronder theaterscenes over de historische figuur Jan Haring en over een bonnetjesaffaire bij de VOC. “Geschiedenis is nooit eenduidig”, stelt ze. “De mensen van toen verschillen niet zoveel van ons, theater kan daarin werken als een spiegel en je raken in het hier en nu. Dat kan je weer verrijken met nieuwe gezichtspunten.” In het culturele programma stond vrijheid voorop, een thema dat toen en nu actueel is, benadrukt Ingrid. “Vrijheid raakt ons allemaal. Ook al lijkt het voor ons vanzelfsprekend, dat is het niet. Daarom vonden we het zo belangrijk om dat te vieren en te eren dit weekend in onze stad.”
Gezamenlijk feest
Ron Dol voegt eraan toe dat hij trots is op Hoorn: “We hebben dit feest samen met zoveel mensen, culturele organisaties, locaties en acts neergezet. Zeker niet alleen vanuit Hoorn: ook uit Alkmaar, Monnickendam, Enkhuizen en verder waren er acts, schepen en bijdragen. Net als in 1573. De overwinning op de Spanjaarden was immers ook een gezamenlijke krachtinspanning van de steden rondom de Zuiderzee. Dat maakt de cirkel mooi rond. Wat ons betreft is dit een jaarlijks terugkerend evenement: het hoort bij de stad.”
De stedelijke viering van de Slag op de Zuiderzee werd mede mogelijk gemaakt door Gemeente Hoorn, stichting Hoorn Kunst & Cultuur, Prins Bernard Cultuurfonds, Rabobank, Stichting Ondernemers Stad Hoorn.