HOORN - De druk op de zorg is door het grote aantal coronabesmettingen nog steeds hoog. Om de bewoners en de zorgmedewerkers een hart onder de riem te steken, hebben de Hoornse burgemeester Jan Nieuwenburg en directeur van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Martin Smeekes vrijdag 15 januari een bezoek gebracht aan zorgorganisatie Omring. Vorige week gingen zij naar het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn. De Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar, werd eerder al bezocht door onder meer Emile Roemer, voorzitter van de veiligheidsregio. De bestuurders zijn onder de indruk van wat zij zien en horen tijdens hun bezoeken. “Het is mooi om te zien dat er vanuit allerlei partijen een enorme bereidheid is om elkaar te helpen”, zegt Omring-voorzitter raad van bestuur Jolanda Buwalda.
In Omring-locatie De Hoge Hop in Hoorn kregen Jan Nieuwenburg en Martin Smeekes een korte rondleiding. Met zorgmedewerkers werd gesproken over de situatie in de woongroepen, hoe het is om met persoonlijke beschermingsmiddelen te werken en over de werkdruk. Jolanda Buwalda liet weten dat de medewerkers van Omring snel binnen de 1,5 meter veilig hebben leren werken. “Met telkens in het achterhoofd houdend dat de gezondheid en veiligheid van medewerkers en cliënten voorop staat.”
Activiteitenbegeleider Liesbeth van Spengen gaf aan dat zowel bewoners als medewerkers het moeilijk vinden dat fysiek contact momenteel niet mogelijk is. “Je geeft zo graag een knuffel, maar dat gaat nu niet. We houden het bij een aai over de rug, op afstand.”
Grote waardering
Ook het onderwerp vaccineren kwam aan bod. Gelijktijdig aan het werkbezoek kreeg in Alkmaar een Omring-verpleegkundige de eerste vaccinatie in deze regio door de GGD Holllands Noorden.
Door de werkbezoeken aan de diverse zorglocaties krijgen de bestuurders een goed beeld van hoe het daar in de praktijk aan toegaat. De burgemeester roemde hoe Omring al heel snel adequaat acteerde op de crisis en sprak grote waardering uit voor de aanpak, de samenwerking met andere organisaties en het feit dat mensen elkaar helpen ongeacht bij welke zorgorganisatie zij werken. “Iedereen toont betrokkenheid”, zei hij.
Samen schouders eronder
Zorgen zijn er bij de diverse partijen over de mogelijke consequenties van de zeer besmettelijke Britse variant van het coronavirus. “De druk op de ziekenhuizen en de verpleeg- en verzorgingshuizen blijft onverminderd hoog”, aldus Martin Smeekes. “Vanuit de veiligheidsregio doen we er alles aan om de zorgmedewerkers te ondersteunen, onder andere door hele goede afspraken over de opzet van de speciale COVID-units bij de verpleeg- en verzorgingshuizen te maken.”
De ambulancedienst van de veiligheidsregio vervoert coronapatiënten naar ziekenhuizen en naar andere ziekenhuizen als een locatie vol is. Ook is er veel ambulanceverkeer tussen de COVID-units van de verpleeg- en verzorgingshuizen en andere zorginstellingen. Smeekes: “Die verbinding tussen hulpdiensten en zorg is cruciaal. Met zijn allen zetten wij onze schouders eronder.”