ENKHUIZEN - Ben jij de waterwerker van de toekomst? Zet je gele Zuidwester op en ga op expeditie. Want Expeditie Waterwerken – het waterdoepark van het Zuiderzeemuseum – is helemaal vernieuwd! Jong en oud leren hier spelenderwijs over de waarde, kracht en betekenis van water. Expeditie Waterwerken wordt 25 april feestelijk heropend met leerlingen uit groep 7 van de J.F. Kennedyschool uit Volendam, die onderling de strijd aangaan om de titel ‘Waterwerker van de toekomst’.
De verdieping van Expeditie Waterwerken kwam tot stand in samenwerking met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Dijkgraaf Luc Kohsiek en jeugdbestuurder Rodny Stolk, beiden van het HHNK, zullen de deelnemende leerlingen aanmoedigen.Nederlanders zijn waterwerkers; al eeuwen bedenken we innovatieve manieren om ons land droog en veilig te houden. Droge voeten zijn namelijk helemaal niet vanzelfsprekend als je – zoals de meeste Nederlanders – onder de zeespiegel woont. Werken met water is dus niet alleen een heel boeiend, maar zeker ook belangrijk onderwerp.
Cornelis Lely was één van onze bekendste waterwerkers en hij kan wel een paar goede opvolgers gebruiken; slimme meisjes en jongens die ook in de toekomst zorgen voor droge voeten in Nederland. Dus kom in de meivakantie naar het Zuiderzeemuseum en doe de test: ben jij een echte waterwerker?
Waterwerkers van de toekomst!
Expeditie Waterwerken start in de waterwerkplaats waar je de expeditiekaart ontvangt die je leidt langs de diverse testonderdelen op het land en op het water. Heb jij zeebenen? Steek de brug maar eens over om dat te bewijzen! Waar leg jij je laatste zandzak? Test je overstromingskennis in het Droge Voetendoolhof. Ontdek verder alles over het verdwenen eiland Schokland en vergeet vooral niet aan de stormklok te luiden als het water te veel stijgt op Marken…Tijdens de expeditie verzamel je stukjes van een geheime code. Heb jij de code gekraakt? Dan hebben de medewerkers van de waterwerkplaats een leuke verrassing voor je!
Waterwerken: in beweging sinds 2015
In 2015 realiseerde het Zuiderzeemuseum Waterwerken met een eenmalige bijdrage van de BankGiro Loterij. Sinds 2017 werkt het Zuiderzeemuseum samen met het HHNK aan de inhoudelijke invulling van dit waterpark. Er zijn inmiddels diverse activiteiten toegevoegd, waardoor de expeditie ontstond. Bezoekers maken hier kennis met de wijze waarop Nederland vroeger, nu én in de toekomst met water omgaat.
Over Cornelis Lely
Cornelis Lely (1854-1929), ingenieur, waterbouwkundige en minister, was één van de grondleggers van het moderne Nederland. In de negentiende eeuw maakte hij een plan voor een dijk tussen Noord-Holland en Friesland om de Zuiderzee te temmen. In 1918 nam de regering de Zuiderzeewet aan en kon Lely zijn plannen gaan uitvoeren. In 1932 was het zover: de Afsluitdijk werd geopend. Helaas heeft Lely zijn levenswerk nooit voltooid gezien; hij overleed drie jaar voordat de dijk af was.
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zorgt in het gebied ten noorden van het Noordzeekanaal en op Texel voor veilige dijken, voldoende en schoon oppervlaktewater. In 2012 startten het Zuiderzeemuseum en HHNK het educatieve programma Droge Voeten in Noord-Holland en in 2016 werd HHNK partner van de tentoonstelling Overspoeld en de levensechte Watersnoodstraat in het Zuiderzeemuseum. Dankzij de steun van HHNK kon Expeditie Waterwerken en de unieke waterwerkplaats worden gerealiseerd. www.hhnk.nl
Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten met een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Daarnaast is er een schepenhal vol historische schepen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.
In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland.