HOORN - Wist je dat één sigarettenpeuk tot acht liter grondwater kan vervuilen? En dat die stoffen terug te vinden zijn tot in het arctisch ijs? Op zaterdag 1 juli is de landelijke PeukMeuk actie om aandacht te vragen voor de schadelijke effecten van peuken op het milieu. Doe mee in jouw stad met CleanUp Hoorn. Vorig jaar haalden inwoners van Hoorn 22.000 sigarettenpeuken van straat.

Iedereen kan meedoen, ook kinderen zijn van harte welkom. Tussen 14:00 tot 15:30 uur kun je je geraapte peuken inleveren bij de stand van CleanUp Hoorn op de Roode Steen. Wie wil, kan ter plekke nog een rondje rapen: er liggen grijpers, emmers, vegers en andere materialen klaar. De peuken van elke deelnemer worden gewogen om ze te tellen, zo weet je meteen wat jij bijgedragen hebt.

Doe mee aan de winactie! Raad hoeveel peuken er op 1 juli om 15:30 uur verzameld zijn bij deze actie van CleanUp Hoorn. Kom je antwoord geven bij de stand, of e-mail: cleanuphoorn@gmail.com (meedoen kan tot en met 1 juli 2023).

Tweederde van de peuken wordt op de grond gegooid

Waarom is het zo erg dat peuken in de natuur terecht komen? Plastic sigarettenfilters behoren tot de meest voorkomende soorten zwerfvuil: tot tweederde van de sigarettenpeuken belandt op straat. Ze zijn lastig op te ruimen. Ze waaien makkelijk weg en eindigen vaak in rivieren en oceanen, waar ze een ernstige bedreiging vormen voor het ecosysteem. Ze kunnen worden ingeslikt door zeedieren en vogels, wat leidt tot verstikking.

De filters zijn gemaakt van niet-biologisch afbreekbaar plastic. Dit betekent dat ze honderden jaren nodig hebben om te ontbinden. Gedurende al die tijd kunnen ze het milieu blijven vervuilen en schadelijke chemicaliën afgeven, zoals teer, arsenicum, zink en koper. En het is niet eens wetenschappelijk bewezen dat roken met filter gezondheidsvoordelen biedt ten opzichte van roken zonder filter.

(Bron: gezamenlijk onderzoek van WWF, Plastic Peukencollectief, de Stichting Noordzee, Plastic Soup Foundation en Go Clean)

CleanUp Hoorn: samen voor een schonere stad


De vrijwilligers van CleanUp Hoorn brengen inwoners bij elkaar die (willen beginnen met) zwerfafval rapen. Dit doen ze door middel van ludieke acties, regelmatige opruimactiviteiten en een online platform via social media en whatsapp. Tegelijkertijd verzamelen zij informatie over veelvoorkomend zwerfafval en probleemplekken. Ze gaan in gesprek met de gemeente, ondernemers en inwoners over hoe we samen het zwerfafval kunnen verminderen. CleanUp Hoorn wordt gesteund door de Gemeente Hoorn, Voor Een Mooie Stad, Stichting Netwerk, Intermaris en Puur Hoorn. Meer informatie is te vinden op de website cleanup.vooreenmooiestad.nl en op Facebook of Instagram (@cleanuphoorn).