Films met dieren in de hoofdrol
Cinema Oostereiland vertoont drie zeer uiteenlopende films met het dier in de hoofdrol. In Buddy zien we hoe honden de ultieme ondersteuners zijn van mensen met een lichamelijke beperking. In de indringende documentaire Cow hoe het dier wordt ingezet voor de productie van voedsel. Als derde film staat Poeslief op het programma, een vrolijke ode aan de kat Abatutu, bekend van zijn optredens in films. Voor de kinderen is er Mamma Boe - op weg naar thuis.
Bespreking kunstwerken uit de expositie
Filmregisseur Ignas van Schaick en schrijfster Mensje van Keulen bespreken vanaf 14.00 uur hun favoriete kunstwerk uit de expositie Dierbaar in de grote filmzaal van Cinema Oostereiland, terwijl het kunstwerk op het filmdoek wordt vertoond. Gespreksleider Henk Tameling gaat op zoek naar reacties op vragen als hoe wij in onze samenleving omgaan met dieren, zien we het dier als vriend of als vijand?
Meer over de gasten van het middagprogramma
· Filmregisseur Ignas van Schaick is bekend van o.a. De nieuwe wildernis en Wolf.
· Schrijfster Mensje van Keulen. Al vijftig jaar schrijft ze over katten, in gedichten, korte verhalen en kwinkslagen. Haar kattenteksten, met illustraties, zijn onlangs gebundeld in Het kattentheater 2021.
· Henk Tameling, publicist en docent, voorzitter van de Vrienden van het Westfries Museum.
Aanvangstijden
10.30 uur: MAMMA BOE - OP WEG NAAR THUIS
12.15 uur: BUDDY
12.45 uur: POESLIEF
14.00 uur: Bespreking werken uit expositie DIERBAAR
16.00 uur: COW Entreeprijs voor de film 10 euro, korting 8 euro.
Entreeprijs voor de lezing: normaal 10 euro, 5 euro voor Vrienden Cinema Oostereiland en Vrienden van het Westfries Museum.
Kaartverkoop voor het programma op het Oostereiland: www.cinemaoostereiland.nl
Kaartverkoop voor de expositie DIERBAAR: www.wfm.nl
OVER DE EXPOSITIE DIERBAAR IN HET WESTFRIES MUSEUM
De tentoonstelling DIERBAAR toont onze veranderende relatie met dieren door de eeuwen heen. Daarbij spiegelt het Westfries Museum opnieuw het heden aan het verleden. Hoe kijken we vandaag de dag tegen dieren aan? Welke positie hebben ze in ons leven en hoe was dat drie/vierhonderd jaar geleden? De kunst van toen en nu geeft daar verrassend goed inzicht in. In DIERBAAR schuurt het werk van eigentijdse kunstenaars Adriana van Zoest (schilderijen) en Miriam Knibbeler (sculpturen) met de historische collectie in het museum. Bioloog en schrijver Midas Dekkers geeft hierop zijn karakteristieke commentaar in een speciale audiotour. De tentoonstelling is te zien t/m 17 juli 2022.
OVER DE FILMS IN CINEMA OOSTEREILAND
Buddy
Over zes bijzondere honden die onmisbaar zijn voor hun eigenaars. Ze zijn speciaal opgeleid om hen te helpen in een leven dat niet altijd makkelijk is. Ze volgt onder meer een blinde vrouw van 86, die terugdenkt aan alle viervoeters die haar sinds haar eenentwintigste hebben bijgestaan. Van de meesten hangt een schilderij aan de muur, portretten die ze zelf niet kan zien. Hulphond Mister maakt veteraan Trevor ’s nachts wakker als zijn nachtmerries hem terugbrengen naar de oorlog in Afghanistan. En Kaiko helpt Erna met uitkleden en keert haar ’s nachts om in haar bed. Utah is een onvoorwaardelijke vriend voor de autistische jongen Zeb. BUDDY is een ode aan de vechtlust van de hoofdpersonen en een liefdesportret van de diepe band tussen mens en hond.
Cow
Regisseur Andrea Arnold maakt in Cow statements zonder statements te maken. Ze registreert eenvoudig wat er gebeurt en toont het leven van de melkkoe, dat een aaneenschakeling is van inseminatie, baren, gemolken worden, enzovoorts. Het resultaat is intens ontroerend. De individuele mens is hier niet de slechterik, maar het systeem. Arnold onderstreept dat wat hier als een object door een afstompende routine wordt gejaagd een levend wezen is. Een wezen dat haar pasgeboren kalveren liefdevol schoonlikt. Dat geliefkoosd wordt door een stier. Dat in een weiland kan genieten van de zonsondergang. En dat je via de camera aankijkt en contact maakt. Haar ogen zijn onvergetelijk.
Poeslief
Abatutu, de bekendste filmkat van Nederland, heeft zijn eigen film gemaakt. Met de hulp van vele andere katten heeft Abatutu de grappigste en liefste kattenvideo’s verzameld. Abatutu voorziet de filmpjes van commentaar. Ook geeft Abatutu een inkijkje in zijn leven als BK-er; Bekende Kat. De film behandelt verschillende thema’s: katten en water, katten en honden, katten en andere dieren. Abatutu krijgt de stem van presentatrice Nicolette Kluijver en zal elk onderdeel inleiden met een grappig filmpje. Bloopers dus, maar ook vertederende kattenfilmpjes. Zoals een kip die zich ontfermt over een nestje kittens. Het is een ode aan de kat, maar het is wel meer zijn dan een standaard kattenfilmpje dat je op internet ziet. De film is geproduceerd door Ignas van Schaick.