HOORN - Bezoekers van het Westfries Museum en de Halve Maen worden maandag 15 juli getrakteerd op beschuit met gouden muisjes. Aanleiding is de verjaardag van Rembrandt, 413 jaar geleden en het Jaar van de Gouden Eeuw. Naast Westfries Museum als museum van de Gouden Eeuw, doen ook De Lakenhal, Young Rembrandt Studio, Museum Het Rembrandthuis, Joods Historisch Museum en het Mauritshuis aan de actie mee. De actie is een initiatief van het NBTC Holland Marketing. In totaal worden deze dag ruim 8.000 beschuiten en 125 kilo muisjes uitgedeeld, waaronder ook aan de reizigers op stations in Leiden en Den Haag.
Dat er ook een relatie is tussen Rembrandt en Hoorn is niet algemeen bekend.
Daar komt binnenkort waarschijnlijk verandering in als het nieuwe boek Schilderslief van bestsellerauteur Simone van der Vlugt verschijnt. Dat gaat over Geertje Dirkcx, de tweede liefde van Rembrandt. Kunsthistoricus John Brozius schreef in 2006 ter gelegenheid van de 400ste geboortedag van Rembrandt in het zomernummer van Historisch Westfriesland een artikel over Hoorn en Rembrandt.
Geertje Dirkcx
De in Edam geboren Geertje Dirkcx, heeft een aantal jaren gewoond en gewerkt in Hoorn. En wel in herberg het Moerijaenshooft op het Oude Noort, nu Grote Noord. Deze herberg stond waarschijnlijk op de plek waar nu modezaak Jack & Jones zit, niet ver van de Roode Steen. In november 1634 trouwde Geertje vanaf dit adres in Zwaag met Abraham Claesz uit Hoorn. Abraham overleed kort daarna en Geertje was al snel weduwe.In 1635 trad Geertje in dienst van het kinderrijke gezin Beets. Het gezin telde minstens elf kinderen. De jongste dochter, Trijntje, was toen Geertje er in dienst kwam waarschijnlijk nog maar net geboren. Geertje was dol op Trijntje. Dat bleek toen Geertje in 1648 haar testament maakte. Trijntje die toen 12 was erfde 100 gulden én het portret dat Rembrandt van Geertje Dirkcx had gemaakt.Waar het gezin Beets woonde toen Geertje daar in dienst was is niet helemaal duidelijk. De familie had zowel een pand aan de Doelenkade als aan de Luiendijk (nu: Binnenluiendijk) in de nabijheid van Museumhuis Bonck.
Geertje en Rembrandt
Rond 1640 verhuisde Geertje naar haar broer in Ransdorp, waar ze waarschijnlijk met het gezin van Rembrandt van Rijn in contact kwam. Rembrandts eerste vrouw, Saskia van Uylenburg, was ten tijde van de geboorte van hun zoon Titus al ziek. Geertje is waarschijnlijk door Saskia zelf in dienst gekomen. In 1642 overleed Saskia, en kregen Rembrandt en Geertje een verhouding. Geertje kreeg van Rembrandt onder andere enkele sieraden die van Saskia waren geweest. Tot ongenoegen van zijn schoonfamilie. De verhouding tussen Rembrandt en Geertje werd op zeker moment zo slecht, dat hij haar in samenwerking met haar broer liet opnemen in het tuchthuis van Gouda. Op dat moment had de derde liefde van Rembrandt, huishoudster Hendrickje Stoffels, al haar intrede in het gezin gedaan.
Gouden muisjes
Ter gelegenheid van de verjaardag van Rembrandt trakteren het Westfries Museum en de Halve Maen iedere bezoeker op beschuit met gouden muisjes. De actie is mede mogelijk gemaakt door De Ruijter, Bolletje en de Haagse banketbakkerij Maison Kelder.
Welkom in de Gouden Eeuw
Het Westfries Museum in Hoorn is een museum van de Gouden Eeuw. Het is gevestigd in het monumentale Statencollege uit 1632. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal van de Gouden Eeuw, met speciale aandacht voor de VOC. Het museum wil heden en verleden met elkaar verbinden en bezoekers verrassen. Naast de vaste collectie presenteert het museum drie keer per jaar een tijdelijke tentoonstelling. In 2019 staat het tentoonstellingsprogramma in het teken van 400 jaar Batavia. Kijk voor meer informatie op wfm.nl.