Tijdens de voorronde bij appelteler Florissen in Dronten beoordeelde de vakjury, die naast Van den Broek bestond uit teler Florissen zelf en appelexpert Laura van de Wardt van KANZI®, de appeltaarten op smaak, originaliteit en presentatie. De deelnemers maakten elk een appeltaart op hun eigen manier, variërend van familierecepten tot traditionele recepten met een persoonlijke twist, waarbij verrassende smaakcombinaties naar voren kwamen.
Van klassieke tot vernieuwende appeltaarten
De jury was zeer onder de indruk van de kwaliteit van de taarten: "De appeltaarten waren niet alleen mooi van de buitenkant, maar ook verrassend qua smaak," zegt jurylid Van den Broek. "De inzendingen varieerden van klassieke tot vernieuwende appeltaarten, waarbij de frisse, zoete smaak van de KANZI® appel telkens de basis vormde. De taart van Beer viel hierbij extra op." De KANZI® appel is een kruisging tussen Gala en Braeburn waardoor ze heerlijk sappig en knapperig zijn. Met een friszoete smaak geven ze een appeltaart een heerlijke boost, wat deze appel heel geschikt maakt om een appeltaart mee te bakken.
Vijftien finalisten
In februari wordt de jury versterkt met Mercedes Roggen, de winnares van Heel Holland Bakt in 2023. De vijftien finalisten mogen hun appeltaart dan nogmaals presenteren, waarna Roggen, samen met Van den Broek en Van de Wardt, de creaties een laatste beoordeling geeft en direct de winnaar uitroept. "We hebben tot nu toe echt enorm lekkere taarten geproefd, dus het belooft een spannende finale te worden. We zijn heel benieuwd wie zich uiteindelijk de trotse winnaar van deze prestigieuze titel mag noemen!" aldus Van den Broek.De winnaar van de appeltaartenwedstrijd krijgt een privéworkshop van jurylid Rutger van den Broek. Daarnaast wordt het recept van de winnende taart op de KANZI®-website geplaatst. Plek twee en drie krijgen een tegoedbon voor bakspullen.