De resultaten van dit archeologisch onderzoek zijn nu samengebracht in de publicatie ‘Opperdoes, een geliefde plek. Oud onderzoek, nieuwe resultaten: bewoning in de Bronstijd en IJzertijd’, die op 9 oktober is gepresenteerd in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
(Onderkaken en een losse tand van een bruine beer in Opperdoes)
Door het aanleggen van greppelsystemen rond de boerderijen hielden de bewoners in het waterrijke Opperdoes hun huisplaatsen voldoende droog. Met boomstamboten werden diverse materialen geïmporteerd, zoals de vele stenen werktuigen en zelfs zware maalstenen die in de nederzettingen zijn teruggevonden. Deze vondsten laten zien dat Opperdoes een zeer lange bewoningsgeschiedenis kent.
In ‘Opperdoes, een geliefde plek’ worden de resultaten van het archeologisch onderzoek uitgebreid belicht. De publicatie is verkrijgbaar in de museumwinkel van Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum en online te raadplegen via de website van Huis van Hilde. Een selectie van de vondsten is komende weken te zien in Huis van Hilde (met uitzondering van de herfstvakantie).
Kijk voor meer informatie ook op www.huisvanhilde.nl.