KOGGENLAND - Nederlandse jongeren zijn ongeveer dertien jaar als ze starten met hun eerste drankje, terwijl drank verboden is onder de 18 jaar.
Experimenteren hoort erbij als je jong bent. Maar onder druk van vrienden gaan pubers soms verder dan ze eigenlijk zouden willen of goed voor hen is. Hoe help je jouw kind bij het aangeven van zijn of haar grens? Hoe maak je ‘samen drinken’ of blowen minder normaal? Om ouders te helpen communiceren met hun puber, organiseren we een interactieve theatervoorstelling ‘Onder Invloed’.
Gratis theatervoorstelling
De theatervoorstelling is voor ouders met kinderen tussen de 14 en 18 jaar en vindt plaats op 14 februari van 19:00 tot 21:00 uur in de Batter in Ursem. Kosten zijn voor rekening van de gemeente. Bij voldoende aanmeldingen organiseren we ook een avond in De Goorn. Opgeven kan per e-mail, via j.hellingman@koggenland.nl onder vermelding van uw naam, aantal personen en woonplaats.
Lastige situatie
Sophie wil graag wat drank op haar zestiende verjaardag. Omdat er ook jongens van achttien jaar bij zijn, zegt zij. Haar moeder verbiedt dit: jongeren mogen immers pas drinken als ze achttien zijn. Maar volgens Sophie komt er dan niemand op haar feest. Zonder drank hoeft ze geen feest. De vader van Sophie vindt het wel kunnen, een kratje. Wat doe je als ouders? Dit is een scene uit de voorstelling; voor veel ouders van tieners een herkenbare en lastige situatie.
Ouders in spagaat
Het acteursteam van Theatergroep Playback houdt ouders op een luchtige wijze een spiegel voor aan de hand van herkenbare en humoristische scènes aan de keukentafel. Artistiek leider Kim Zonneveld: “Ouders raken in een spagaat door de NIX18 afspraak: kinderen mogen officieel niet drinken maar ondertussen wordt er ‘overal gedronken’. En door alleen maar te verbieden is een open gesprek onmogelijk. Wij helpen ouders met communiceren, bijvoorbeeld door afspraken te maken of vanuit de beweegredenen van hun kind tot een creatieve oplossing te komen.”
Over de theatervoorstelling
Er wordt gebruik gemaakt van ‘terugspeeltheater’: een techniek waarbij scènes opnieuw gespeeld worden met inbreng van het publiek, en ouders elkaar tips geven voor een goed gesprek met hun kind. Robin, vader van vier pubers (Obdam) heeft de voorstelling eind 2016 bijgewoond. “Ik vond het een geweldige avond. Voor mij was het een bevestiging dat een duidelijke regel voor een kind, bijvoorbeeld geen bier drinken, een situatie voor je kind ook gemakkelijker kan maken. Dit is een regel waar een kind zich achter kan verschuilen op een moment dat een groep druk uitoefent. Ik herkende ook mijzelf in sommige stukjes die werden gespeeld en kreeg daarbij handvatten hoe ik met bepaalde situaties het beste kan omgaan.”