HOORN - Het Westfries Museum heeft woensdag 18 december de 50.000ste bezoeker van het jaar verwelkomd, een record. Natuurlijk werd de 50.000ste bezoeker, Jan Baas uit Castricum, in het zonnetje gezet. Maar er was ook een cadeautje voor gezinnen in Westfriesland die het geld niet hebben om het museum te bezoeken. Ruim tien organisaties die met deze groep hebben te maken, kregen samen circa 4.000 cheques waarmee gezinnen gratis naar het museum kunnen. De Hoornse wethouder Kholoud Al Mobayed van Sociale Zaken nam symbolisch de eerste cadeaubon in ontvangst van museumdirecteur Ad Geerdink.
Het aantal bezoekers van het Westfries museum is de afgelopen tien jaar gestaag gestegen van circa 35.000, naar ruim 40.000 vanaf 2015 tot 50.000 in 2019. In 2018 had het museum 41.699 bezoekers.
Stabiele groei
Volgens Ad Geerdink, directeur van het museum, wijst die doorlopend stijgende groei erop dat het museum de goede keuzes maakt. In 2014 introduceerde het museum als eerste in Nederland virtual realitytours door de Gouden Eeuw. In 2019 kwam daarop met het compleet nieuwe Batavia 1627VR een succesvol vervolg, dankzij inzet van de allernieuwste technieken.
Jaar van de Gouden Eeuw
Daarnaast was er in 2019 heel veel aandacht voor de Gouden Eeuw. Het thema werd internationaal en nationaal gepromoot en gemeente Hoorn vierde Stad van de Gouden Eeuw. De hooggewaardeerde expositie Koele Wateren met werken uit het Rijksmuseum die eind oktober van start ging, blijkt een enorme publiekstrekker. Een kwart van de bezoekers van de expositie, die nog tot en met 16 februari loopt, komt voor de eerste keer in het Westfries Museum.
Niemand buitenspel
´Het museum is vanzelfsprekend blij met de groei, maar we missen ook een groep Westfriezen. Dat zijn de mensen die om financiële redenen geen geld hebben voor museumbezoek´, vertelt Ad Geerdink. Via organisaties als Voedselbank West-Friesland, Kledingbank Free Choice, Kinderkledingbank Hoorn, Stichting Leergeld Westfriesland, Stichting Puur voor Kids, Gratis Fiets, Schuldhulpmaatje, afdeling Bijzondere Bijstand gemeente Hoorn, Buro Flo, Stichting Netwerk, Herberg Hoorn en Humanitas, zijn ruim 4.000 cadeaubonnen beschikbaar gesteld. Iedere bon is goed voor gratis entree voor maximaal 6 betalende personen. Zo hoeft geen enkel gezin of (samengestelde) familie om financiële redenen of gezinsgrootte buitenspel te staan. Kinderen tot 18 jaar mogen trouwens altijd gratis het museum in, laat Ad Geerdink weten.
Niet eenmalig
Wat het museum betreft, blijft het niet bij een eenmalig gebaar. Als het initiatief aanslaat, krijgt dat de komende jaren een vervolg. Ad Geerdink: ‘Ieder mens, ongeacht afkomst of financiële omstandigheden, moet de kans krijgen kennis te maken met kunst en cultuur. Om iets van de geschiedenis van deze stad en deze regio te begrijpen is een bezoek aan ons museum van de Gouden Eeuw waardevol. Onze missie is Bewaren om te delen” en dat willen we met zoveel mogelijk mensen doen.’
50.000ste
De 50.000ste bezoeker, Jan Baas, kreeg van Ad Geerdink een zogeheten gelegenheidsglas. Zo’n glas werd in de 17e eeuw gemaakt bij bijzondere (levens)gebeurtenissen. Daarnaast waren er een bloemetje, kaartjes voor de laatste voorstelling van Scrooge dit jaar en een tas vol informatie over de Gouden Eeuw.
Ook andere bezoekers en medewerkers deelden deze dag mee in de feestvreugde. Voor hen was er een toepasselijke lekkernij.
Wethouder Kholoud Al Mobayed noemde het in een reactie ’geweldig dat het Westfries Museum zo duizenden gezinnen toegang geeft tot het museum’. ‘Kunst en cultuur moeten voor iedereen toegankelijk zijn. Als gemeente hebben we daar voorzieningen voor, maar het is ook goed dat instellingen hun deuren openen voor mensen die anders niet kunnen komen.’
Jan Baas kwam nietsvermoedend vanuit Castricum naar het Westfries Museum voor de tentoonstelling Koele Wateren. Via de website kwam hij ook op het spoor van Batavia 1627 VR. ‘Omdat ik een aantal keren voor mijn werk naar Jakarta ben geweest, leek met dat ontzettend interessant. En nu ben ik dan ook de 50.000ste bezoeker op deze fabelachtige locatie. Ik voel me een geluksvogel.’