De Oude Haven wordt nog wel gebruikt, maar alleen door kleinere vissersboten. In de nieuwe havens bruist het echter van activiteiten. We zien grote handels- en oorlogsschepen (driemasters) aangemeerd langs de kade. Vlak bij de vestingwal zien we een scheepswerf, waar verscheidene boten in aanbouw zijn.
Een aardig detail is het schuin getekende schip dat in de Wester Nieuwe Haven aan de onderzijde met pek wordt ingesmeerd. Boven de ketel met pek, die op het naastgelegen vlot staat, hangt een rookwolk.
Vlakbij, net buiten de stad, zijn 5 lange bouwvolumes te zien. Dit zijn touw- of lijnbanen, waar de nodige kilometers touw voor de schepen wordt gemaakt. Het maakt duidelijk dat de nieuwe havens veel werk opbracht. Er staan al huizen langs de kades, maar er is nog genoeg ruimte voor nieuwe huizen.
De verdedigingswerken aan de zuidkant van de stad zijn in 1632-1634 aangelegd met bastions, een wal en een gracht. De aarde uit de havens en de stadsgracht werd gebruikt om de stadswal en de kade op te hogen. Vanwege een tekort aan middelen omvat de wal slechts een deel van de stad. Het plan was dat deze in betere tijden zou worden verlengd. Op de stadskaart is het niet uitgevoerde deel van de wal en stadsgracht wel met stippellijnen getekend. In het "rampjaar" 1672 besloot men de wal haastig, in versimpelde vorm, af te maken.
In het oudere deel van de stad ten noorden van de nieuwe havens, laat zien dat er heel veel is veranderd met de tegenwoordige situatie. In het oude centrum liggen in de 17de eeuw nog 14 grachten (inclusief de Oude Haven) waarover 36 bruggen liggen. Tegenwoordig is al het water -op 1 gracht na- uit de stad is verdwenen. De bebouwingsdichtheid was toen ook veel hoger dan tegenwoordig. Ook valt op dat achter de huizen veel tuinen in Franse stijl zijn getekend. Een teken van welvaart dat je in alle Hollandse steden terugvindt.
Er val heel veel te zien op deze fraaie stadskaart en zal voor veel inwoners van Medemblik een nieuwe kennismaking zijn met hun stad.
Kijk ook eens op https://historischestadskaartenfullcolour.nl/