Fietsen zijn tegenwoordig steeds meer voorzien van technische snufjes. Met name door de elektrische fiets wordt het steeds lastiger om onderhoud aan je eigen fiets te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan software updates en hydraulische remmen. Hiervoor heb je toch wat meer technische kennis en vaak gereedschappen nodig die niet iedereen in de schuur heeft liggen.


Wat kun je zelf doen?

Als je zelf voldoende technische kennis in huis hebt, is er nog genoeg onderhoud wat je thuis kunt uitvoeren. De volgende service klusjes zijn prima te doen:

- Schoonmaken
- Ketting spannen en smeren
- Bandenspanning controleren
- Remmen stellen
- Boutjes en moertjes controleren
- Binnenband of buitenband vervangen
- Versnelling afstellen

Om hoge kosten te besparen en je fiets in goede conditie te houden is het namelijk goed om regelmatig onderhoud te plegen aan je (elektrische) fiets. Houd je bovenstaande punten goed bij, dan helpt dit aanzienlijk in de jaarlijkse, grote onderhoudskosten.

Waar kun je beter een specialist voor vragen?

Zoals we al eerder vermelden, is er steeds meer onderhoud wat je thuis eenmaal niet zelf kunt doen. Denk hierbij aan een versnellingsnaaf in de olie zetten. Ook zijn tegenwoordig zijn veel e-bikes voorzien van software. Deze software heeft soms een update nodig. Alleen officiele dealers hebben meestal toegang tot deze software, dus hier heb je een specialist voor nodig.

Ook is het handig om te weten hoe de accucellen van jouw e-bike batterij presteren. Een accutester is een tool die vrijwel niemand thuis hebt liggen. Hiervoor ga je dan ook naar een fietsspecialist toe.

Merk je dat er een slag in je wiel zit en/of gebroken spaken in het wiel zitten? Dit is een reparatie waarbij je wel wat kennis van bijvoorbeeld duwende en trekkende spaken moet hebben. Heb je dit niet, ga dan zeker langs een fietsenmaker voordat je het probleem erger maakt.

Vele fietsen zijn tegenwoordig voorzien van een verende voorvork. Wist je dat deze ook af en toe moeten worden onderhouden? Dit is wat minder vaak nodig, maar moet zeker niet worden vergeten. Hiervoor zijn ook meestal specialistische gereedschappen voor nodig en soms een specifieke olie. Ga ook hiervoor zeker naar een specialist toe.

Ook voor een grote onderhoudsbeurt is het verstandig om eens per jaar naar een fietsspecialist te gaan met je tweewieler. Zij hebben elk type specialistisch gereedschap om je fiets in topconditie te houden.