Het is algemeen bekend dat het voor starters erg moeilijk is om een koophuis te vinden. Ook een huurwoning is overigens lastig. Als beide partners een fulltime baan hebben dan is een sociale huurwoning vaak geen optie omdat het inkomen daarvoor te hoog is. Een huurwoning in de vrije sector is dan wellicht een optie, maar vanwege regulering van de huren voor een deel van deze woningen is de kans groot dat het aanbod zal dalen als deze regels daadwerkelijk van kracht worden. En kijk je als starter op de woningmarkt naar het aanbod aan koopwoningen bij een makelaar in Leeuwarden dan kom je al snel tot de conclusie dat de hypotheek waarschijnlijk niet gaat lukken. Maar helemaal hopeloos is de situatie gelukkig niet.
Een geschikte woning vinden
Ook met een wat lager inkomen kun je soms toch nog een geschikte woning vinden. Het gaat dan vaak om een huis waar het nodige aan moet gebeuren. De woning heeft bijvoorbeeld een laag energielabel. Het voordeel daarbij is dat je niet alles tegelijk hoeft te doen. Je kunt het huis in fases isoleren, van dubbel glas voorzien en overstappen op een warmtepomp. Ook ander onderhoud kan vaak in fases worden gedaan. Je moet er natuurlijk wel een beetje comfortabel kunnen wonen. Als het gaat om een huis dat nog net niet op instorten staat dan wordt het een ander verhaal. Maar je kunt een inspectie laten doen door een deskundige. Die kan een inventarisatie maken van de kosten om het huis naar de hedendaagse normen aan te passen. Je kunt dan zelf bepalen of dat in jullie geval haalbaar is. Het voordeel van een ‘klushuis’ is dat je het helemaal naar je eigen wensen kunt aanpassen.
Huurwoningen in de verkoop
Vanwege de aangekondigde maatregelen om de huren in de vrije sector aan banden te leggen is de kans dat er een huis te koop komt in Friesland een stukje groter geworden. Verhuurders hebben de huizen die ze verhuren omdat dit een bepaald rendement oplevert. Als dat rendement omlaag gaat omdat ze minder huur mogen vragen, dan is dat soms reden om de woning te verkopen. Of dit op grote schaal gaat gebeuren is lastig te voorspellen. Dit zal mede afhangen van hoe de nieuwe regels er uiteindelijk uit gaan zien. Wat voor starters nu al wel gunstig is: veel gemeenten doen aan opkoopbescherming. Woningen die te koop worden gezet mogen dan niet worden gekocht voor de verhuur. De koper moet er verplicht zelf gaan wonen. Hierdoor krijgen met name starters meer kans, omdat verhuurders vaak zoeken naar goedkopere woningen.
Eerst sparen, dan kopen
De regels voor het verkrijgen van een hypotheek zijn veranderd. De financieringskosten kun je niet meer meenemen in de hypotheek. Dat betekent dat je de ‘kosten koper’ zelf moet betalen. Wat wel weer gunstig is: koop je als jongere onder de 35 jaar je eerste huis en blijft de koopprijs onder een bepaald maximum dan betaal je geen 2% overdrachtsbelasting.