Huiseigenaren die niet in een nagelnieuw huis wonen komen er vroeg of laat voor te staan om hun woning te verduurzamen. Een huis dat goed is geïsoleerd en optimaal is voorbereid op toekomstig energieverbruik is op den duur flink goedkoper. Maar dat vraagt wel eerst een flinke investering.

Maak een planning voor de verduurzaming

Als je de kosten voor alle maatregelen die je kunt nemen om je huis te verduurzamen bij elkaar optelt dan kom je voor een tussenwoning al snel op een bedrag van enkele tienduizenden euro’s. Dat is voor veel huiseigenaren even schrikken. De hypotheek verhogen is vaak geen optie. Spaargeld is er lang niet altijd voldoende. Maar het goede nieuws is dat je niet in één maand tijd je hele huis hoeft te upgraden naar energielabel A. Je kunt een planning maken om je huis stap voor stap energiezuiniger te maken. Zo is vloer isolatie een goede optie als je toch al plannen hebt om een nieuwe vloer te gaan leggen. Datzelfde geldt voor een renovatie van het dak. Moet het dak worden vernieuwd of ga je een groot dakraam laten plaatsen? Dan vraag je natuurlijk meteen een offerte aan voor dakisolatie.

Vraag subsidie aan

De overheid wil huiseigenaren stimuleren om te verduurzamen. Daarom kun je voor verschillende maatregelen subsidie aanvragen. Dat kan ook voor isolatie van de vloer, het dak of de spouwmuren. Daarnaast is subsidie mogelijk voor het laten installeren van een elektrische warmtepomp en voor het laten plaatsen van zonnepanelen. Voor zonnepanelen geldt ook al enkele jaren de regeling dat deze voor particulieren BTW-vrij worden geleverd. Voorheen kon je de BTW achteraf terugkrijgen, maar dit bedrag hoef je nu dus niet meer voor te schieten. Subsidie vraag je aan bij je gemeente. Soms regelt de leverancier de subsidieaanvraag en verrekent deze direct met de factuur. Ook in dat geval hoef je de subsidie waar je aanspraak op kunt maken dus niet eerst zelf te betalen.

Oriënteer je en vraag offertes aan

Als je je huis wilt laten isoleren dan is het verstandig om hiervoor bij 2 of 3 bedrijven een offerte aan te vragen. Dit kan onder andere bij Alpine isolatie. Geef aan wat de plannen zijn en om welk adres het vraagt. Het installatiebedrijf kan dan eventueel gegevens opvragen bij het Kadaster over aantal vierkante meters en dergelijke. Zo krijg je een zo nauwkeurig mogelijk gecalculeerde offerte. Vergelijk ontvangen prijsopgaven en kijk daarbij niet alleen naar het bedrag onderaan de streep. Het is ook belangrijk om te weten welke materialen worden gebruikt. Isoleren kan bijvoorbeeld met verschillende materialen. Zonnepanelen zijn er in alle soorten en maten en met verschillende capaciteiten. Ook warmtepompen zijn er in verschillende categorieën. Zorg ervoor dat de gekozen oplossing goed past bij de woning. Als je gebruik wilt maken van een offerte dan neem je contact op met het desbetreffende bedrijf. Het is wel zo netjes om de eventuele ‘afvallers’ ook even een berichtje te sturen.