NOORD-HOLLAND - Er is een forse toename in het aantal faillissementen van Noord-Hollandse ondernemingen. Dat blijkt uit onderzoek van NH Nieuws. Bedrijven die nu al zijn omgevallen, vormen nog maar het topje van de ijsberg, zo zeggen deskundigen. Aan de negatieve economische gevolgen van de coronacrisis lijkt voorlopig nog geen einde te komen. We zijn nu bijna drie maanden verder: hoe staat Noord-Holland ervoor?


Niet al te best, is de voorlopige conclusie. Uit onderzoek van NH Nieuws blijkt dat, ondanks alle steunmaatregelen sinds de coronacrisis, een duidelijke stijging in het aantal faillissementen te zien is. Cijfers uit het Centraal Insolventieregister tonen aan dat het aantal faillissementen in april en mei 2020 met 146 omgevallen ondernemingen al hoger is dan het aantal faillissementen dat het CBS in het hele tweede kwartaal van 2019 meldde.

In het register is te zien dat er tussen de diverse regio's behoorlijke verschillen zijn. Zo is in Zaanstreek-Waterland het aantal faillissementen van vóór 15 maart en na 15 maart verdriedubbeld (van 7 naar 21), gevolgd door Alkmaar (van 7 naar 15), Amsterdam (van 40 naar 74) en Haarlem (van 5 naar 9). NH Nieuws zocht enkele ondernemers in de provincie op: hoe staan zij ervoor? Vallen ze om of houden ze het hoofd (voorlopig) nog boven water?

Een laatste poging
Janna Handgraaf uit Santpoort-Noord doet een verwoede poging om het hoofd na het wegvallen van haar theaterklussen boven water te houden en de kans op een faillissement te verkleinen. Dankzij haar creativiteit lijkt dat aardig te lukken. Zo kunnen mensen haar theaterkarakter, een oma achter een rollator, inhuren voor een bezoekje op afstand. En dat is een succes: "Dat het zo werd ontvangen, was bijzonder", zegt Janna. Inmiddels neemt ze ook tekenopdrachten aan, om rond te kunnen komen.

Ook Toby Timmers, eigenaar van vrouwensportschool Delphis in Haarlem, probeert een faillissement en daarmee een persoonlijk faillissement te voorkomen. Een gemakkelijke beslissing was het niet, maar Timmers heeft besloten uit voorzorg per 1 augustus 2020 de deuren van de sportschool te sluiten. Met steun van de Overheid hoopt de sportschoolhouder in een kleine gehuurde ruimte een nieuw concept te realiseren. "Een kleinschalige personal training gym. Er komt een ventilatiesysteem, er komen HD-camera's voor Zoom. Eigenlijk alles waar wij de laatste tijd zwaar tegenaan zijn gelopen, vanuit daar wordt dit idee nu opgebouwd."

Wat zeggen de deskundigen?
NH Nieuws legde drie experts zes vragen voor over de staat van Noord-Holland. Lees hier wat een faillissementdeskundige, een curator en een organisatiepsycholoog hierover zeggen.

Voor bepaalde bedrijven in enkele sectoren, dreigt binnenkort de definitieve genadeklap. Bijvoorbeeld in de toeristenbranche. De afgelopen maanden zijn er nauwelijks toeristen naar onze provincie gekomen. Ook voor de aankomende periode wordt gevreesd. Dat heeft grote gevolgen in de handel in souvenirs. Al bijna drie maanden verkoopt Dick de Boer, de eigenaar van groothandel Matrix in Edam, nauwelijks iets. "De horeca is weer open, net als de bioscoop. Alles staat langzaam op, maar Nederlanders komen niet naar souvenirwinkels", laat De Boer aan NH Nieuws weten.

Ook voor leliekwekers is het voorlopig nog even billenknijpen. Door de coronacrisis ligt de wereldhandel in luxe bloemen al maanden stil. Maar de financiële klap moet nog komen, volgens De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur. Leliekweker Hans Wessels uit Julianadorp laat aan NH Nieuws weten dat de periode waarin de bloemen uit de grond komen een grote uitdaging wordt voor de sector.

De genadeklap
Voor sommige is het al te laat. Zoals voor trouwlocatie 't Twiskerslot in Twisk. Het bedrijf van eigenaar Peg Doodeman bezweek onder de negatieve economische gevolgen van de coronacrisis. 't Twiskerslot stond er al niet zo goed voor, maar er was nog hoop voor 2020. En toen kwam corona. "We hadden geen vlees meer op de botten. En op een gegeven moment denk je: 'Tot 1 september dicht? En dan 1 oktober misschien met een vraagteken'. Dan kan je beter gelijk stoppen. Het is goed zo, dit had geen zin meer." Maar met het faillissement van zijn zaak, raakt Doodeman niet alleen zijn bedrijf kwijt: ook zijn huidige woning moet hij verlaten.

Dat de coronacrisis er niet alleen voor zorgt dat je het bedrijf, waar je ziel en zaligheid in hebt gestopt, moet opgeven, maar ook je huis dreigt te verliezen, herkent patissier Glenn Mooi maar al te goed. Enkele jaren geleden begon hij enthousiast met zijn eigen patisserie in Laren. Maar door de maatregelen rondom corona, kwamen mensen niet meer in zijn zaak en moet hij zijn grote droom laten varen. "Toen de coronacrisis kwam, was het ineens helemaal stil, terwijl het bij de bakker naast ons storm liep", vertelt Mooi aan NH Nieuws. Volgens hem kopen mensen in coronatijd wel brood, maar geen luxe gebakjes.

Een toename in het aantal faillissementen betekent niet alleen lege winkelstraten, zoals winkelstraat de Laat in Alkmaar waar langzamerhand diverse zaken uit het Alkmaarse straatbeeld verdwijnen. Het heeft ook grote gevolgen voor de mogelijkheden en kansen op de arbeidsmarkt voor aankomende werknemers, de starters.

Niels van Rosmalen uit Amsterdam kan hierover meepraten. Met veel enthousiasme begon hij enkele jaren geleden aan de opleiding tot piloot. Hij vroeg een behoorlijke lening aan in de veronderstelling het als goed betaalde co-piloot binnen enkele jaren terug te betalen. Nu zit hij met een flinke schuld en weinig perspectief op de arbeidsmarkt. Maar negatief worden, daar heeft hij geen zin in: "Mijn tijd komt nog wel. De vraag is eigenlijk niet of, maar wanneer ik de cockpit in ga."

Onderzoeksmethode
NH Nieuws kwam tot de bovenstaande bevindingen door gebruik te maken van CBS Statline en het Centraal Insolventieregister. Lees hier een uitgebreide verantwoording van het onderzoek.