Of je nu op dagelijkse basis in crypto handelt, online wilt gokken en betalen met Bitcoin, betaald wil worden in Ethereum voor je freelance-activiteiten of gewoon wat geld in crypto belegt, het is van cruciaal belang dat je goed weet waar je aan toe bent als het om belastingen gaat. We doorlopen de huidige belastingregels even.
Wanneer je als particulier in crypto actief bent, zijn er een aantal situaties waarin je belastingen moet betalen over je cryptomunten.
Bezit je wat crypto, dan behoort dit volgens de belastingdienst tot je bezittingen. Je moet de waarde ervan in het economische verkeer op 1 januari opgeven in box 3. Cryptocurrency is vrij volatiel in waarde, en dus moet je de koerswaarde gebruiken op de peildatum van de gebruikte crypto broker.
Je kan als particulier ook bezig zijn met het “mijnen” van cryptomunten. De overheid ziet dit niet als een heel winstgevende activiteit, omdat de kosten van crypto mining vaak erg hoog zijn. Je zal in dat geval de opbrengst van het mijnen niet hoeven op te geven, tenzij je opbrengst hoger is dan je kosten. In dat geval moet je het opgeven als “inkomsten uit overig werk of winst uit onderneming”.
Handelen in cryptocurrency wordt vergeleken met het handelen in gewone munten zoals de Amerikaanse dollar. Dit is dus een belegging waarbij je speculeert op eventuele koerswinst. In dat geval hoef je de opbrengst niet op te geven, tenzij je met “extra arbeid” regelmatig extra inkomsten verdient. Dan moet je het wel opgeven als “inkomsten uit overig werk of winst uit onderneming”, net als crypto mijnen.
Wanneer je je loon in crypto ontvangt, dan ziet de overheid dit als loon in natura. Je werkgever moet de cryptomunten omrekenen in euro op het moment dat je je loon krijgt.
Dit geldt overigens ook als je een BV hebt en je voor je diensten of leveringen in crypto wordt betaald, of als je BV crypto mijnt of erin handelt (en deze activiteiten zich volledig binnen de onderneming afspelen). Dit omgerekende bedrag zal gezien worden als je omzet, en moet je dan opgeven in je winst-en-verliesrekening. Indien je als BV crypto bezit, dan moet je deze waarderen op kostprijs of lagere marktwaarde.
Ondernemers voor de inkomstenbelasting die worden betaald in cryptomunten moeten dit bedrag voor de inkomstenbelasting omrekenen naar euro. Dit bedrag zal dan tot je omzet worden gerekend. Als je winst of verlies maakt bij het omwisselen van de crypto’s, kan je dit op je winst-en-verliesrekening opgeven.
Ben je ondernemer en je verkoopt goederen of diensten tegen betaling in digitale valuta zoals Bitcoin? Dan geldt de btw-regelgeving. Een prestatie in ruil voor digitale valuta is meestal btw-belast, tenzij je onder een btw-vrijstelling valt. Voor het bepalen van de hoogte van je btw-aangifte, kijk je naar de dagkoers van de cryptovaluta.
Alleen wanneer je als ondernemer cryptomunten koopt binnen de normale bedrijfsuitvoering, zullen deze tot je ondernemingsvermogen behoren. In andere gevallen worden ze tot je privévermogen gerekend, en dan moet je dit opgeven in box 3.