BERKHOUT - Annet Wood vindt dat de overheid belangrijke informatie achterhoudt over orgaandonatie en roept iedereen daarom op om te stemmen voor het referendum over de donorwet. "Mensen denken dat ze alles weten, maar ik twijfel daaraan."
Drie jaar geleden begon Annet zich te verdiepen in orgaandonatie. Ze heeft veel informatie verzameld en ze is er flink van geschrokken. "Ik was zelf ook altijd donor en ik dacht dat als je je organen weggeeft, dat je dan dood was. Maar dat is niet zo."
Annet is ervan overtuigd dat mensen die hersendood zijn verklaard, niet echt dood zijn voordat ze hun organen weggeven. "Iemand wordt vijf minuten losgekoppeld van de apparaten en dan wordt iemand dood verklaard. Dat staat haaks op het reanimatiebeleid. Dan wordt gezegd dat de eerste zes minuten cruciaal zijn om te voorkomen dat iemand hersenschade oploopt."
Annet heeft dan ook besloten om zelf geen donor meer te zijn en ze wil ook geen organen van een ander meer ontvangen. "Het idee dat iemand dus nog leeft en dat er dan in gesneden wordt, vind ik verschrikkelijk."
Donorwet
Toen de donorwet vorig jaar werd aangenomen, schreef minister Schippers dat er veel komt kijken bij orgaandonatie en dat het daarom niet altijd mogelijk of wenselijk is om alle informatie rondom orgaandonatie kenbaar te maken aan burgers. En vooral dát schiet bij Annet in het verkeerde keelgat. "Hoe kunnen we nu allemaal donor zijn, zonder dat we alle informatie hebben?"
Annet riep zelf een tijd geleden al dat er daarom een referendum moet komen over de donorwet en ze is dan ook blij dat GeenStijl het initiatief hiervoor heeft genomen. "Het is heel belangrijk dat we allemaal gaan stemmen", vindt Annet. "Er moet gewoon een referendum komen zodat mensen weten waar ze voor stemmen."
Tot 14 juni kan er gestemd worden voor een referendum over de donorwet.