HOORN - De politierechter van de rechtbank Noord-Holland heeft een 26-jarige man veroordeeld voor onder meer het vernielen van het herdenkingsmonument De Vlinderrots in Hoorn. Dat gebeurde op 10 mei dit jaar. Hij krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd van een maand met een proeftijd van twee jaar. Dit moet een stok achter de deur zijn zodat hij niet nog een keer in de fout gaat en zijn behandeling bij een ggz-instelling voortzet.
Vernieling monument
Tijdens de zitting bekende de verdachte het monument te hebben vernield. Het gaat om een herdenkingsmonument met vlinders daarop, waarbij elke vlinder staat voor een door geweld om het leven gekomen persoon. De verdachte verklaarde dat het op de bewuste dag niet goed met hem ging. Hij zat in het park bij het monument, had last van depressieve gevoelens en was onder invloed van alcohol. Uit het niets en zonder reden haalde hij de vlinders weg, verklaarde hij. Ook werd glas bij het monument gevonden en waren planten vernield. Een getuige vroeg hem te stoppen. Hij werd in het park door de politie aangehouden. In zijn tas werden meerdere vlinders gevonden.
Zowel bij de politie als op zitting zei hij spijt te hebben. Hij had het niet bewust gemunt op het monument. Zijn depressie dwong hem dit te doen, verklaarde hij. Op dit moment wordt hij vrijwillig behandeld bij een ggz-instelling. Hij verklaarde dat het inmiddels beter gaat en dat hij medicatie krijgt. Behalve voor de vernieling stond hij ook terecht voor een diefstal uit een supermarkt op Schiphol in juni dit jaar. Ook had hij nog een voorwaardelijk taakstraf van 40 uur openstaan voor een eerder delict.
Oordeel rechtbank
De politierechter vindt bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan de vernieling van het herdenkingsmonument en de winkeldiefstal. De vernieling van het monument is ernstig en heeft veel leed veroorzaakt aan de nabestaanden van de personen voor wie het monument was opgericht, vindt de politierechter. Ze hebben daardoor opnieuw een rouwproces moeten doorstaan.
Bij het bepalen van de strafmaat weegt de politierechter de persoonlijke omstandigheden van de verdachte mee. Zijn handelen was een schreeuw om hulp voor zijn psychische problemen, oordeelt de rechter. Door de opname in een ggz-instelling gaat het langzaam beter. Een geheel voorwaardelijke celstraf moet ervoor zorgen dat hij niet nog eens in de fout gaat.
De nog openstaande voorwaardelijke taakstraf van 40 uur die hij voor eerder delict kreeg opgelegd, wordt niet ten uitvoer gelegd. Wel wordt de proeftijd daarvan met een jaar verlengd. Op deze manier kan de verdachte zich volledig richten op zijn behandeling bij de ggz.