HOORN - De rechtbank Noord-Holland heeft een 63-jarige man veroordeeld na het uiten van een doodsbedreiging op Facebook gericht aan een vrouw uit Hoorn die tegen de figuur zwarte piet is. De man moet het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 200 euro. Ook krijgt hij een voorwaardelijke geldboete opgelegd van 500 euro met een proeftijd van twee jaar.

Bedreiging
De online bedreiging gebeurde op 6 september 2020. Het slachtoffer had in een Facebookgroep instemmend gereageerd onder een post waarin kritisch over zwarte piet werd gesproken. Daarna werden haar foto en profiel gedeeld op een Facebookpagina voor voorstanders van zwarte piet. Ze werd daarin uitgemaakt voor verrader. Vervolgens werden meerdere ernstige doodsbedreigingen geuit tegen het slachtoffer. Ook haar adresgegevens werden gedeeld. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan van verschillende bedreigingen, waaronder die van de 63-jarige verdachte.

Tijdens de zitting vertelde ze dat de bedreigingen haar diep raken. Ze wordt al jaren online bedreigd en dat heeft grote impact op haar leven. Zo ervaart ze dagelijks gevoelens van angst en is bij haar een posttraumatische stressstoornis (PTSS) vastgesteld. Na de bedreigingen op 6 september is haar voordeur beplakt met stickers van zwarte piet. Ze heeft inmiddels beveiligingscamera's laten ophangen.

De verdachte verklaarde dat hij niet meer weet of hij de betreffende doodsbedreiging heeft geuit. Hij zou die dag veel hebben gedronken en zich niet kunnen herinneren wat hij precies heeft gedaan. Wel vertelde hij dat niemand anders toegang heeft tot zijn Facebookprofiel. Ook zei hij spijt te hebben en de doodsbedreiging vreselijk te vinden.

Oordeel rechtbank
Volgens de politierechter is bewezen dat de man het bericht plaatste met de doodsbedreiging. De politierechter vindt het belangrijk dat de verdachte op de zitting van het slachtoffer zelf hoorde wat zulke bedreigingen met je kunnen doen. De politierechter weegt in haar straf mee dat de verdachte oprecht spijt heeft betuigd. De voorwaardelijke geldboete moet een forse waarschuwing zijn zodat de man niet nog een keer in de fout gaat.