Het OM stelt dat het hier niet gaat om hulp bij zelfdoding - wat ook strafbaar is - omdat juridisch gezien degene met een doodswens dan zélf het dodelijk middel moet innemen. Joëlle echter kon dat door haar medische situatie niet zelf, zei de aanklaagster.
Bovendien heeft het stel dit zelfmoordmiddel, pentobarbital, volgens haar in de maand ervoor via internet in China gekocht. Ook weerspreken behandelaars en familie dat Joëlle een concrete stervenswens had. De officier van justitie sprak van opzet en "kalm beraad" toen het tweetal haar doodde. Joëlle verkeerde in een kwetsbare en ondergeschikte positie.
Ontkennende verklaringen
De officier van justitie schoof de ontkennende verklaringen donderdag terzijde. Die komen volgens haar niet overeen met de bevindingen. Beiden zeggen dat ze Joëlle in haar huis vonden, in elkaar gezakt in haar rolstoel, toen ze al een zelfmoordmiddel had genomen. Ze zou al dood zijn geweest. Pas de volgende ochtend belden ze de huisarts. Daarvoor geven ze wisselende redenen, aldus het OM.
De zaak kwam in 2017 aan het rollen toen de politie onderzoek deed naar de zelfmoord van een andere dochter, Thirza, ook 29 jaar, in 2016. Zij pleegde zelfmoord na langdurig seksueel misbruik door de leider van een evangelisch zorgcentrum, Aaldert van E., waar ook moeder H. werkte. Van E. is voor dat misbruik veroordeeld. Hij is ook nog in andere misbruikzaken verwikkeld.
Het onderzoek naar de dood van Joëlle begon pas echt toen meerdere getuigen verklaarden dat H. en Den H. zelf de hand hadden in de dood van Joëlle. Ze baseerden zich op uitspraken van moeder H. zelf, die ze typeren als destructief, manipulatief en chanterend. Deskundigen zeggen dat H. een persoonlijkheidsstoornis heeft, met theatrale en antisociale trekken.